Ziektes en voeten

Oedeem, reuma en diabetes veroorzaken vaak problemen met de voeten.

 

oedeemOedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Strakke schoenen of sokken veroorzaken striemen waardoor het probleem nog verergerd wordt. Striemen belemmeren de afvoer van vocht en afvalstoffen. Oedeem kan veroorzaakt worden door het verwijderen van lymfeklieren (trombose), een trauma (ongeval) of door oncologische (kanker en bestralingen)  ingrepen. Massage en oefentherapie kunnen bijdragen om het oedeem te verminderen. Het spreekt voor zich dat knellende sokken vermeden dienen te worden. Maak gebruik van sokken zonder boord, sokken die overal even wijd zijn en niet krimpen na een wasbeurt. Voor mensen met oedeem bevelen wij de korte of standaard Extra Wijde Sokken aan.

 

Reumatische voetReuma omvat vele ziekten, zoals artritis, artrose, fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en jicht. Artsen spreken meestal van reumatoïde artritis en bedoelen daarmee een ontsteking in gewrichten waarbij ook peesscheden en slijmbeurzen betrokken kunnen zijn. De verschijnselen zijn pijn, zwelling, roodheid en functieverlies vaak gepaard gaande met vergroeiing van de aangedane gewrichten. Door reuma krijgen hun voeten vaak een andere vorm of stand, waardoor de ‘normale’ confectieschoen niet meer past en het lopen pijn doet. Bij reumatische klachten van de voeten is het kopen van goede schoenen, kousen en sokken belangrijk én vaak lastig. Ook is het bij reuma van belang om temperatuursverschillen te vermijden, draag dus altijd sokken en desnoods ook ’s nachts. De pijn van de reuma kunnen wij niet wegnemen. Maar onze Extra Wijde Sokken kunnen de klachten wel verlichten want ze zorgen voor een betere doorbloeding en veroorzaken minder zwelling.

 

Wond aan de hielMensen met Diabetes verliezen het gevoel in hun voeten. De zenuwen trekken zich als het ware terug waardoor je minder gevoel in je voeten hebt. Het gevaar daarbij is bijvoorbeeld wanneer je een steentje in je schoen hebt wat je niet voelt, waardoor je de hele dag gewoon doorloopt en ‘s avonds ontdekt dat je hele voet onder het bloed zit. Tweede probleem is dat wondjes slechter genezen (vanwege je diabetes) en ze uitgroeien tot fikse ontstekingen en levensgevaarlijke open wonden. Voor mensen met diabetes importeren wij daarom speciale medische sokken uit Amerika. Deze hebben de teennaad aan de buitenkant waardoor er geen irritatie kan optreden. Verder zijn ze overal even wijd, dus niet alleen een wijd boord, maar ook wijd aan de tenen, de voet en de enkel. Bovendien zit er Microban in verwerkt, een anti-bacteriële productiewijze waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Erg belangrijk bij kwetsbare diabetische voeten.